Педиатричен център

Използване на котешка тоалетна

Котенцата се научават от малки на хигиенни навици. Като правило, котките са много чисти животни и стопаните с лекота приучават малките котенца да използват котешка тоалетна. Когато за първи път внасяте котенце в дома си е най-добре за начало да го държите в една стая с осигурени храна, вода, котешка тоалетна, играчки и място за спане. Това ще предостави спокойно място на котенцето, докато то се адаптира към новия си дом. Котешката тоалетна трябва да е чиста, не оставяйте други котки (ако имате такива) да я използват. Добре е в тази стая да няма домашни растения, понеже някои от тях са опасни за котките при консумация, а пръстта от саксиите ще отвлече вниманието на котенцето ви от котешка татоалетна. Поставете котенцето внимателно в котешката тоалетна, разровете с техните лапички леко гранулите в легенчето. Правете това по няколко пъти всеки ден. След като котето започне да се изхожда в котешката тоалетна го наградете с малко лакомство или позитивно внимание. Ако обаче котето Ви не се изхожда в котешката тоалетна, не бързайте да го наказвате – това може да е нормална част от обучението му или да е признак на здравословен проблем. Повечето котета бързо се приучават да използват правилно котешката тоалетна, но ако имате притеснения се обърнете към ветеринарен лекар.

Независимо дали вече имате куче или коте, или се каните да се сдобиете с нов домашен любимец, ще искате да се погрижите за тяхното здраве, а най-сигурният начин за това е консултация с ветеринарен лекар. Ветеринарна клиника НОВА разполага с единствен по рода си за България модерен педиатричен център и лекари, които знаят колко са важни грижите за най-младите любимци. Малките кученца и котенца се нуждаят от любов, грижа, внимание и отдаденост не по-малко от едно дете. Любящият дом, правилното хранене и добрият ветеринар ще осигурят на вашия нов любимец отлично здраве.

Ветеринарна клиника НОВА предлага ефективен план за подрастващи кучета и котки. Този план започва от 6-7-седмична възраст, затова като нови стопани е добре да вземете това предвид. Често при осиновяване или покупка на нов домашен любимец ни уверяват, че той вече е получил необходимите ваксини и е в отлично здраве. Това е подвеждащо, защото малките кученца и котенца се нуждаят отняколко ваксинации и превантивни процедури като обезпаразитяване, преди да можем да твърдим, че те са напълно здрави. Всъщност подрастващите кучета и котки се нуждаят от лекарско внимание поне един път месечно, докато навършат 6-месечна възраст. Предлагаме Ви да разгледате нашия план за подрастващи кучета или план за подрастващи котки, за да добиете представа какво да очаквате по време на първите си посещения при ветеринарен лекар.

Честито! Решението да се сдобиетес ново кученце е страхотно предизвикателство!

В клиника НОВА с удоволствие ще споделим вашата радост и ще се погрижим за здравето на вашия малък любимец! Като нов собственик на куче за Вас ще е важно да знаете какво да очаквате от бъдещите си срещи с ветеринарен лекар. Ето затова сме изготвили ефективен план, осигуряващ здраве за вашия нов любимец и спокойствие за Вас!

Консултации за кученца

1-ва консултация

Възраст: кученца на 6 до 8 седмици.

Ваксини и обезпаразитяване: Тест за парво и корона вирус, първа ваксина (Puppy DP или P), вътрешно обезпаразитяване.

Въпроси, които ветеринарният лекар ще има за Вас: С какво храните кученцето? На какви хигиенни навици сте го приучили?

Какво трябва да сте си приготвили: Всякакви въпроси, касаещи малкия Ви любимец и фекална проба.

 

2-ра консултация

Възраст: кученца над 8 седмици.

Ваксини и обезпаразитяване: вторa ваксина (DHP), първa Corona, първa Intra-Nasal Bordetella, вътрешно и външно обезпаразитяване

Въпроси, които ветеринарният лекар ще има за Вас: С какво и по колко храните кученцето? На какви хигиенни навици сте гоприучили?

Какво трябва да сте си приготвили: Всякакви въпроси, касаещи малкия Ви любимец и фекална проба.

3-та консултация

Възраст: над 12 седмици и след втора консултация

Ваксини и обезпаразитяване: трета ваксина (DHPPi-L), втора Corona, втора Intra Nasal Bordetella. Ваксината срещу бяс се поставя на 6 месечна възраст, с изключениена пациенти, на които предстои пътуване извън страната, вътрешно и външно обезпаразитяване. Тест за ваксинални антитела следваскиналните схеми, за потвърждаване на създадения имунитет.

Въпроси, които ветеринарният лекар ще има за Вас: С какво и по колко храните кученцето? Препоръки за дресировка и записване в нашето Училище за бебета.

Какво трябва да сте си приготвили: Всякакви въпроси, касаещи малкия Ви любимец и фекална проба.

 

4-та визитация за подрастващи кученца

Възраст: кученца между 6 и 8 месеца.

Ваксини и обезпаразитяване: Ще се уверим, че всички необходими ваксини са поставени, също така че кученцето е вътрешно и външно обезпаразитено.

Въпроси, които ветеринарният лекар ще има към Вас: Ще Ви обясним за предимствата на микрочипа и ще Ви предложим да поставим такъв на кученцето, ако вече не му е поставен.

Какво трябва да сте си приготвили: Всякакви въпроси, касаещи малкия Ви любимец и фекална проба, кръвна проба. Следенето на кръвните показатели е важно във връзка с ранното откриване и превенция на редица заболявания.

 

Обучение на вашето куче

Хигиенни навици

Ако видите, че кученцето се е изпуснало вкъщи и виждате как го прави – със строг глас кажете „Не!”, за да разбере кученцето, че това, което прави, е нередно. Когато кученцето Ви се изходи навън го наградете с малко лакомство или позитивно внимание! Превърнете храненето, играта и разходките с вашия любимец в навик.

Предотвратяване на ухапвания

За да избегнете ухапвания, не позволявайте на кучето си да хапе, дори и на игра. Ако кученцето започне да Ви хапе, му се скарайте със строг глас. Осигурете играчки, с които любимецът Ви да може да си „чеше” зъбите.

 

Социализация

Препоръчваме Ви няколко седмици след третата консултация да осигурите на любимеца си треньор, който да го приучи да следва команди и да се социализира с други животни и хора. Ние Ви предлгаме Училище за бебета, където професионален треньор ще ви помогне в обучението на новия Ви любимец.

 

Консултации за котета

1-ва консултация

Възраст: 8 до 9 седмични котета.

Ваксини и обезпаразитяване: първа васкинация и вътрешно обезпаразитяване.

Въпроси, които ветеринарният лекар ще има за Вас: С какво храните котенцето? На какви хигиенни навици сте го приучили?

Какво трябва да сте си приготвили: Всякакви въпроси, касаещи малкия Ви любимец и фекална проба.

2-ра консултация

Възраст: 9-13 седмични котета.

Ваксини и обезпаразитяване: втора ваксина, включително срещу Feline Leukemia, вътрешно и външно обезпаразитяване.

Въпроси, които ветеринарният лекар ще има за Вас: С какво и по колко храните котенцето? На какви хигиенни навици сте го приучили?

Какво трябва да сте си приготвили: Всякакви въпроси, касаещи малкия Ви любимец и фекална проба.

3-та консултация

Подрастващо коте Възраст: котки между 14 и 15 месеца.

Ваксини и обезпаразитяване: Ще се уверим, че всички необходими ваксини са поставени, също така че котнцето е вътрешно и външно обезпаразитено.

Какво трябва да сте си приготвили: Всякакви въпроси, касаещи малкия Ви любимец и фекална проба, кръвна проба. Следенето на кръвните показатели е важно във връзка с ранното откриване и превенция на редица заболявания.