ДИРОФИЛАРИЯ или сърдечни глисти, е изключително сериозно заболяване, дори фатално в отделни случаи, но лесно може да бъде предотвратено с редовна профилактика. Заболяването може да бъде предадено от пациент на пациент единствено чрез ухапване от комар. Всички кучета и котки са податливи на инфекция с този паразит, независимо дали живеят на открито или в домашни условия. Това е причината, поради която ние като лекари предлагаме ежегодно вашият домашен любимец да бъде проверен за този паразит чрез бърз кръвен тест.

ПРИЗНАЦИ НА ЗАБОЛЯВАНЕТО
Инфектираните наскоро пациенти не показват никакви е клинични признаци. В процеса на развитие на заболяването, кучето ви може да покаже признаци като кашлица, намален апетит или нежелание за разходки. При котките признаците обикновено са неспецифични, като кашлица, задъхване или повръщане. В отделни случаи може да се наблюдава внезапна смърт в следствие на тази паразитоза.

ПРЕВЕНЦИЯ
Както при повечето здравни проблеми, превенцията е най-добрия избор за защита. Нашата основна препоръка е да се следи стриктно за ежемесечното прилагане на превантивни медикаменти. В допълнение препоръчваме ежегодно да се извършва бърз тест с цел откриване на евентуално носителство на тези паразити.
Въпреки, че няма стриктни препоръки за територията на България, във ветеринарна клиника НОВА препоръчваме целогодишно прилагане на превантивните продукти. Това е съобразено с препоръките на световните консултанти в тази област. При желание от страна на стопаните да прилагат подобни продукти единствено в активния сезон на дирофилариозата, препоръката ни е да се започне третиране на пациентите през месец март и да се приключи през месец ноември. Независимо от избраният метод за профилактика, остава препоръката за диагностичен тест за възрастни паразити веднъж годишно.
Според нас при профилактика на младите кученца следва да се започне третиране на пациентите не по-късно от 8-седмична възраст.
В случай на започване на профилактика на възраст след 8 седмици, то е силно препоръчително да се направи диагностичен тест, когато пациентът навърши 7-8-месечна възраст.
1 тест за съществуваща инфекция
2 при отрицателен тест да се започне профилактично прилагане на препарати с цел превенция.
3 Веднъж годишно мониториране за наличие на възрастни паразити.

Автор: д-р Добромир Митев