При нас ще намерите?

Ветеринарната офталмология е област, посветена на диагностициране и лечение на заболявания на окото и околните тъкани. Целите на лечението включват както запазване на зрението, така и комфорт за очите на вашия домашен любимец.
Много очни заболявания могат да бъдат овладяни медикаментозно, но често се налага и оперативна намеса. Ветеринарна клиника НОВА предлага единствен в България модерен офталмологичен център, обурудван с апартура за диагностика и лечение на всички очни заболявания. Разполагаме с отделен кабинет за офталмологично изследване и операционна зала с най-съвременните апаратури за вътреочна хирургия – оперативен микроскоп и апарат за факоемулсификация (отстраняване на катарактална леща и поставяне на изкуствена такава).
Ендоскопия е минимално инвазивна диагностична медицинска процедура., която се използва за оценка на вътрешни повърхности на органи с помощта на ендоскоп (дълга гъвкава тръба с малка камера на върха). Директното гледане на интериора на органите помага за поставянето на точна диагноза при различни заболявания. В зависимост от симптомите, ендоскопът се използва, за да се огледа вътрешната стена на гърлото, хранопровода, стомаха и тънките черва (esofagogastroduodenoscopy (EGDS)), дебелото черво (колоноскопия) или на дихателните пътища – носа, гърлото и белите дробове (бронхоскопия). Апаратът е окомплектован с набор от щипки за биопсия (през едноскопа могат да се вземат тъканни проби, които се изследват от пато-хистолог за поставяне на точна диагноза).
Кученцата и котенцата са получили имунитет от майките си, но той не е достатъчен, за да се преборят с тежките вирусни инфекции, които лесно достигат нашите мъничета. Лечението на пациент с толкова слаба имунна система много често е безуспешно. Нашата препоръка е да се вземат навременни мерки и да се ваксинират всички малки животни до изграждането на стабилен имунитет срещу тези заболявания.
В България ваксинираме кучето срещу следните вирусни заболявания: Гана, Инфекциозен хепатит, Парвовироза, Параинфуенца, Кучешка кашлица, Лептоспироза и Бяс. Ваксинирано на котките е срещу: Ринорахеит, Калицивирусна инфекция, Панлевкопения, Котешка левкемия, Хламидийна инфекция и Бяс. Законодателството в нашата страна задължава всеки стопанин да ваксинира животното си срещу бяс. Останали ваксини са по желание и с цел профилактика на изключително опасни вирусни инфекции.
Във Ветеринарна клиника Нова могат да бъдат извършени редица изследвания за диагностика на инфекциозни и неинфекциозни заболявания.
Нашата лаборатория е оборудвана с техника за извършването на пълен кръвен анализ, изследване на урина, изседване на секрети и извършване на микроскопско цитологично изследване. Поставянето на правилна диагноза е от решаващо значение за ефективността на лечението и изхода от заболяването.
ВКН разполага с най-новата стоматологична техника и квалифициран стоматолог, с което ви предлагаме високо ниво на услугата.
Когато говорим за вътрешни болести при домашните животни, трябва да отбележим един много съществен факт – природата не ги е пощадила и те, в една или друга степен, страдат от всички болести, срещани при хората – Болести на сърдечно-съдовата система (порок на сърцето, разширено сърце, асцит, инсулт и т.н.), Болести на дихателната система (бронхит, плеврит, белодробен емфизем и т.н.), Болести на отделителната система (цистит, бъбречно-каменна болест, бъбречни кисти и др.), Болести на репродуктивната система (яйчникови кисти, туморни образувания на млечнта жлеза , следродилни усложнения, пиометра, вагинити, простатити и т.н.), Болести на нервната система (епилепсия, дископатия и др.), Болести на храносмилателната система и на ендокринната система, и на опорно-двигателния апарат. Именно тук идва голямата, значимата роля на стопанина, който е поел грижата за домашния си любимец. Той трябва да е онзи, който ще следи за състоянието на любимеца си, ще следи за отклоненията, дори и незначителни, в състоянието и поведението му. Симптомите, които ще сподели спопанинът пред лекаря са от решаващо значение за правилното и бързо диагностициране, за предприетите мерки и лечение, за преодоляване на страданието. Независимо от характера на заболяването – инфекциозно, акутно или хронично – човекът е онзи, който може и трябва да предприеме контрола върху здравето на домашното животно, независимо дали става въпрос за профилактика, изследване, спешна лечебна намеса на лекар или поддържаща терапия.
Кожните заболявания представляват проблем както за животното (особено ако е налице силен сърбеж или болка), така и за хората, които са в контакт с него, поради риска от предаване на заболявания, както и от неприятната миризма и прекомерното падане на козина.
Ветеринарна клиника Нова предлага пълен набор акушеро-гинекологични и андрологични услуги, включващи:

Цитологичен, хормонален и ехографски анализ на състоянието на женското животно преди заплождането
Определяне на най-подходящия момент за среща с мъжкото животно
изкуствено осеменяване
Тест за носителство на Бруцелоза ( Brucella canis)
Изследване на статуса на мъжките животни: пълен андрологичен преглед и спермограма
Диагностика и проследяване на бременността. Нашият специалист акушер-гинеколог ще бъде на разположение 24 часа в денонощието, като Ви съдейства и отговаря на всички Ваши въпроси
Асистирано раждане при затруднен родилен процес, което може да бъде извършено в клиниката или в дома Ви.
Цезарово сечение – клиниката има готовност 24ч за спешно или планирано секцио

CANCER, или голямото С, е една от най- страшните думи, които могат да бъдат изказани във всяко медицинско заведение.
Днес почти няма семейство, което да не е било засегнато от този феномен по един или друг начин. Статистиката показва, че едно от четири кучета или едно от три котета ще бъдат засегнати от онкологично заболяване. Всеки лекар е на мнение, че е необходимо да използваме нови методи и средства за диагностика и лечение на този тип заболявания.
Въпреки огромните предизвикателства, с които се сблъсква човечеството ежедневно, прогреса в борбата с онкологичните заболявания е неоспорим. С развитието на нанотехнологиите ние сме изключително близо до съвсем нова епоха в медицината. Преди 5-10 години използването на таргетна терапия във ветеринарната медицина бе само мечта. Днес ветеринарните лекари разполагат с медикаменти, които атакуват едни от най- агресивните форми на различни ракови заболявания.
Ехографията (ултразвук) е съвременен метод за диагностика на множество заболявания. Използва се специализирана техника – ехограф, като се иползва свойството на ултразвуковите вълни да се отразяват от различните по плътност тъкани, като дава триизмерна оценка на органите. По този начин могат да се идентифицират промени във формата, размера, плътността, с труктурата и позицията на дадения орган.
Този метод на изследване е напълно безопасен и безболезнен за Вашия домашен любимец!
Поради голямата честота на заболяванията на стомашно-чревния тракт, екипът на ветеринарна клиника Нова се специализира в диагностиката и лечението на тези заболявания. Клиниката разполага с най- модерната апаратура за изследване и терапия – ВИДЕОЕНДОСКОП, разполагаме с ултразвук и цялата гама тестове за бактериални и вирусни заболявания на гастро-интестиналния тракт.
Все повече семейства имат в домовете си “малки и любвеобвилни” членове- така наречените “джобни домашни любимци”. Тук се вкючват Зайчета, Морски прасенца, Плъхчета, Мишки и Хамстери, Чинчили и Порчета, а напоследък все по-често и Таралежи. Също така много птици и различни рептилии и насекоми.
Екипът на Ветеринарана клиника Нова и специализиралата в областта-д-р Коджаниколова, ще сме повече от щастливи да Ви помогнем да се грижите за вашият любимец и да му подсигурим най-добрата грижа.
Ежедневното сресване на Вашия домашен любимец е неоменна част от ежедневната поддържка на козината. Независимо с дълъг или къс косъм, редовното сресване отстранява мъртвите влакна, които физиологично се отделят.
Сресването подобрява терморегулиращите функции на тялото. През зимата тялото се топли по-добре, а през лятото се охлажда. Грешно е остригването до кожа на животното през летния период, защото това може да доведе до прегряване на тялото или топлинен удар. Не бива да допускате козината да се сплъсти и това да доведе до пълно подстригване.
Редовното сресване подобрява доброто аериране (достъпа на кислород) на кожата. Така намалява риска от бактериални и гъбични инфекции.
Сърдечно-съдовите заболявания са често срещани при домашните любимци, особено при кучетата. Заболяванията на сърдечния мускул са свързани с появата на клинични признаци, които могат да бъдат неясни, като слабост и от време на време кашлица, или по-силно изразени, като затруднено дишане (задух), натрупване на течност в гръдния кош (белодробен оток, плеврален излив) или в коремната кухина (асцит).
Подобно на хората, животните често страдат от костни – ставни деформации, счупвания, нервни разстройства и мускулни травми. Някои от тези състояния са вродени, а други настъпили по време на злополука. Фрактурите при кучетата и котките са най-често причинени от скачане, падане, ухапване, удар или агресивен рак.
Ако подозирате, че вашият домашен любимец е с фрактура, опитайте да се сведе до минимум движението на засегнатия крак, докато пренасяте своя домашен любимец до вашия ветеринарен лекар. Ако фрактурата е открита и костта се вижда, то тя се покрива с влажна, чиста кърпа, за да се защити района. Повредата на периоста,причинени от счупването е много болезнено, така че бъдете внимателни, докато транспортирате вашия домашен любимец. Всяко животно може да хапе, когато е изплашено и го боли.

ЗА ВЕТЕРИНАРНА КЛИНИКА НОВА

Във ветеринарна клиника НОВА ще намерите висококвалифициран екип от специалисти, ангажиран да предостави най-високо качество на медицински, хирургични и превантивни грижи за Вашия домашен любимец. Превъзходно обслужване, персонално внимание към уникалните тревоги на всеки от нашите клиенти, безопасна и приятна среда за всички.

Клиниката разполага още с кабинет за образна диагностика, офталмология и кардиология, предоперационен блок, лабораторен сектор, операционна зала. Ветеринарна клиника НОВА разполага с най-модерната апаратура в областта на медицината, като апарат за очни операции, операционен микроскоп за офталмологична и невро-хирургия, монитори за следене на пациента по време на анестезия, видеоендоскоп, стоматологична машина, ехографски апарат, апарат за кислородно дишане и много други.

На територията на ветеринарна клиника НОВА е разположен следоперативен сектор за възстановяване на оперирани животни и такива в критично състояниe.

Клиниката разполага с фризьорски салон, зоомагазин и стационар. Създавайки среда без стрес и поддържайки високо ниво на медицински услуги, ние се стремим да ви предложим качествено професионално обслужване.

Позитивните хора: да бъдеш д-р Дулитъл

Наши Партньори

Благодарим Ви за привилегията да се грижим за Вашия любимец!!!