При нас ще намерите?

Ветеринарната офталмология е област, посветена на диагностициране и лечение на заболявания на окото и околните тъкани. Целите на лечението включват както запазване на зрението, така и комфорт за очите на вашия домашен любимец.
Много очни заболявания могат да бъдат овладяни медикаментозно, но често се налага и оперативна намеса.

Във Ветеринарна клиника НОВА извършваме голям брой интервенции в областта на хирургията на меките тъкани, коремна хирургия, ортопедия, гръбначна и неврохирургия.
Освен планова хирургия приемаме и спешни състояния.
По време на всяка хирургическа интервенция и след излизане от нея пациентът е под непрекъснат мониторинг.
Във Ветеринарна клиника НОВА използваме съобразена с вида, възрастта, статуса на Вашият любимец схема за анестезия , включително и инхалационна анестезия. Преди започването на всяка хирургична интервенция се извършва обстоен преглед на пациента, като препоръчваме да се направи Преанестезиологичен панел (Кръвни изследвания), за да се сведат всички рискове до минимум.

Кученцата и котенцата са получили имунитет от майките си, но той не е достатъчен, за да се преборят с тежките вирусни инфекции, които лесно достигат нашите мъничета. Лечението на пациент с толкова слаба имунна система много често е безуспешно. Нашата препоръка е да се вземат навременни мерки и да се ваксинират всички малки животни до изграждането на стабилен имунитет срещу тези заболявания.
В България ваксинираме кучето срещу следните вирусни заболявания: Гана, Инфекциозен хепатит, Парвовироза, Параинфлуенца, Кучешка кашлица, Лептоспироза и Бяс.

Ваксинирането на котките е срещу: Ринотрахеит, Калицивирусна инфекция, Панлевкопения, Хламидийна инфекция, Котешка левкемия и Бяс.

ЗАКОНОДАТЕЛСТВОТО В НАШАТА СТРАНА ЗАДЪЛЖАВА ВСЕКИ СТОПАНИН ДА ВАКСИНИРА ЖИВОТНОТО СИ СРЕЩУ БЯС, ДА МУ ПОСТАВИ МИКРОЧИП И ДА МУ ИЗВАДИ ЕВРОПЕЙСКИ ПАСПОРТ.
Останалите ваксини са по желание на стопанина с цел профилактика на изключително опасни вирусни инфекции.

Редовната профилактика и правилно изготвения ваксинационен план са от ключово значение за здравето и дълголетието на вашият любимец. При нас можете да получите първоначална консултация за правилното отглеждане на Вашият нов любимец или да го доведете за годишната му ваксина и профилактичен преглед.

Поставянето на правилна диагноза е от решаващо значение за ефективността на лечението и изхода от заболяването. Нашата лаборатория е оборудвана с: апарат за кръвна картина; апарат за биохимичен анализ, електролити и рН на кръвта; бързи тестове за инфекциозни и паразитни заболявания; изследване на урина; копропроби; изследване на цереброспинална течност; посявка за дерматофити; тест за алергии – към различни храни и алергени в околната среда; изследване на кожни проби; цитологично изследване; изследване за хиперадренокортицизъм; титър за анититела за Бяс + международен сертификат (от Немска лаборатория Laboklin).
Ветеринарна клиника НОВа работи в тясно сътруднчество с Немската лаборатория Laboklin и Румънската лаборатотия Histovet, което ни позволява да разширим диагностичния ни обхват.

Освен редовното обезпаразитяване и ваксинация трябва да се грижите за денталното здраве на Вашият домашен любимец. Липсата на редовна профилактика и навременна грижа са предпоставка за множество дентални инфекции. И котките и кучетата страдат от различни заболявания свързани с устната кухина, като при някои породи са с по-висока честота (например дребните породи кучета често се случва да имат задържани млечни зъби , натрупване на зъбен камък, гингивит и други). Всеки нуждаещ се от стоматологична помощ следва да бъде доведен на преглед, по време на който, да се определели характера на проблема и да се предложат вариант за разрешаването му. Всички стоматологични процедури (хирургия, почистване на зъбен камък, екстракция на зъби и др.) налагат животното да бъде анестезирано. Заради това преди да се престъпи към тях, се препоръчва да се пуснат преанестезиологичен панел (Кръвни изследвания).

В определения за осъществяване на процедурата ден пациентът трябва да се доведе в клиниката сутрин на гладно, като при повечето манипулации хоспитализацията е в рамките на деня, а изписването е между 16-18 часа.

Когато говорим за вътрешни болести при домашните животни, трябва да отбележим един много съществен факт – природата не ги е пощадила и те, в една или друга степен, страдат от всички болести, срещани при хората – Болести на сърдечно-съдовата система (порок на сърцето, разширено сърце, асцит, инсулт и т.н.), Болести на дихателната система (бронхит, плеврит, белодробен емфизем и т.н.), Болести на отделителната система (цистит, бъбречно-каменна болест, бъбречни кисти и др.), Болести на репродуктивната система (яйчникови кисти, туморни образувания на млечнта жлеза , следродилни усложнения, пиометра, вагинити, простатити и т.н.), Болести на нервната система (епилепсия, дископатия и др.), Болести на храносмилателната система и на ендокринната система, и на опорно-двигателния апарат. Именно тук идва голямата, значимата роля на стопанинът, който е поел грижата за домашния си любимец. Той трябва да е онзи, който ще следи за състоянието на любимеца си, ще следи за отклоненията, дори и незначителни, в състоянието и поведението му. Симптомите, които ще сподели спопанинът пред лекаря са от решаващо значение за правилното и бързо диагностициране, за предприетите мерки и лечение, за преодоляване на страданието. Независимо от характера на заболяването – инфекциозно, акутно или хронично – човекът е онзи, който може и трябва да предприеме контрола върху здравето на домашното животно, независимо дали става въпрос за профилактика, изследване, спешна лечебна намеса на лекар или поддържаща терапия.

Кожните заболявания представляват проблем както за животното (особено ако е налице силен сърбеж или болка), така и за хората, които са в контакт с него, поради риска от предаване на заболявания, както и от неприятната миризма и прекомерното падане на козина.

Във Ветеринарна клиника НОВА може да определите подходящият момент за заплождане, чрез цитологично изследване и хормонален тест; да проследите бременността на вашето куче или коте чрез ултразвуково изследване (ехограф); тестове за носителство на Бруцелоза (Brucella canis).
Пиометра – гнойно възпаление на матката, което е често срещано и животозастрашаващо състояние при некастрирани женски животни (най-честите симптоми са повишен прием на вода, гнойни или кървави изтечения от влагалището). Диагнозата се поставя чрез ехографско изследване и кръвни изследвания, а лечението най-често е чрез кастрация.

CANCER, или голямото С, е една от най- страшните думи, които могат да бъдат изказани във всяко медицинско заведение.
Днес почти няма семейство, което да не е било засегнато от този феномен по един или друг начин. Статистиката показва, че едно от четири кучета или едно от три котета ще бъдат засегнати от онкологично заболяване. Всеки лекар е на мнение, че е необходимо да използваме нови методи и средства за диагностика и лечение на този тип заболявания.
Въпреки огромните предизвикателства, с които се сблъсква човечеството ежедневно, прогреса в борбата с онкологичните заболявания е неоспорим. С развитието на нанотехнологиите ние сме изключително близо до съвсем нова епоха в медицината. Преди 5-10 години използването на таргетна терапия във ветеринарната медицина бе само мечта. Днес ветеринарните лекари разполагат с медикаменти, които атакуват едни от най- агресивните форми на различни ракови заболявания.

Ехографията (ултразвук) е съвременен метод за диагностика на множество заболявания. Използва се специализиреана техника – ехограф, като се използва свойството на ултразвуковите вълни да се отразяват от различните по плътност тъкани, като дават триизмерна оценка на органите. По този начин могат да се идентифицират промени във формата, размера, плътността, структурата и позицията на дадения орган. Този метод за изследване е напълно безопасен и безболезен за вашият домашен любимец.

Рентгенографията е отправна точка за диагностициране или скрининг на редица заболявания. Тя е неинвазивна, сравнително безопасна. С добавяне на компютрите цифровата рентгенография се превърна в ефективен, рентабилен и дори по-безопасен метод за създаване на диагностични изображения. Поради тази причина, ние във Ветеринарна клиника “NOVA”се стремим към усъвършенстване, не само на нас, но и на нашата техника и ДИГИТАЛИЗИРАХМЕ рентгеновият си апарат, с което увеличихме качеството на снимките, но и намалихме времето за тяхното получаване.

Ехогкардиография – златен стандарт в диагностиката на сърдечните заболявания. Във Ветеринарна клиника “NOVA” извършваме Кардиологични прегледи, които включват ехокардиография от ветеринарен лекар – кардиолог , след предварително записан час и прегледа е с продължителност около 1 час.

Сърдечно-съдовите заболявания са често срещани при домашните любимци, особено при кучетата. Заболяванията на сърдечния мускул са свързани с появата на клинични признаци, които могат да бъдат неясни, като слабост и от време на време кашлица, или по-силно изразени, като затруднено дишане (задух), натрупване на течност в гръдния кош (белодробен оток, плеврален излив) или в коремната кухина (асцит).
Подобно на хората, животните често страдат от костни – ставни деформации, счупвания, нервни разстройства и мускулни травми. Някои от тези състояния са вродени, а други настъпили по време на злополука. Фрактурите при кучетата и котките са най-често причинени от скачане, падане, ухапване, удар или агресивен рак.
Ако подозирате, че вашият домашен любимец е с фрактура, опитайте да се сведе до минимум движението на засегнатия крак, докато пренасяте своя домашен любимец до вашия ветеринарен лекар. Ако фрактурата е открита и костта се вижда, то тя се покрива с влажна, чиста кърпа, за да се защити района. Повредата на периоста,причинени от счупването е много болезнено, така че бъдете внимателни, докато транспортирате вашия домашен любимец. Всяко животно може да хапе, когато е изплашено и го боли.

Клиниката работи с предварително записване на час.

Пациентите със записан час и спешните пациенти се ползват с предимство!

ЗА ВЕТЕРИНАРНА КЛИНИКА НОВА

Във Ветеринарна клиника “NOVA” ще намерите висококвалифициран екип от специалисти, ангажиран да предостави най-високо качество на медицински, хирургични и превантивни грижи за вашето коте или куче.

За нас пациентите и техните стопани, са не просто клиенти, а част от голямото ни семейство.
 Клиниката работи с предварително записване на час. Пациентите със записан час и спешните пациенти се ползват с предимство!!!  Молим ви да записвате предарително час, за да можете да обърнем нужното внимание на вашият любимец. Молим тези от вас, които идват без записан час или уговорка с някой от нашите лекари, да изчакате търпеливо. Ще се постараем да бъдете обслужени възможно най-бързо или ще ви пренасочим към колеги. Записването на часове е съобразено със сутрешното и вечерното обслужване на хоспитализираните ни пациенти, за това и най-често прегледи се извършват между 09:00 – 18:00 часа.

Ветеринарна клиника НОВА разполага с просторна чакалня, със зона за котки и кучета, два кабинета за прегледи, рентгенов кабинет, кабинет за ехографско изследване и кардиологични прегледи, предоперационен блок, операционна зала, следоперативен стационар, инфекциозен сектор, лабораторен блок, а също и хотел за котки. За нашите клиенти предлагаме и широка гама от лекарства, обезпаразитяващи препарати и медицински храни.

На територията на клиниката има и ЗОО магазин с разнообразие от храни и аксесоари за Вашият любимец.

Ветеринарна клиника НОВА предлага консултации с лекари, със специфични задълбочени познания в отделни ветеринарно медицински области. Такива прегледи се извършват след превдарително записване на час и поради спецификата си те са с по голяма продължителност.

Хотел за кучета

Хотелът за кучета се управлява от страхотните момичета от Анна Дог Хаус.

За информация относно цени, условия, свободни места потърсете ги на телефон: 0894309838 или на www.doghousehotel.eu

Хотел за котки

Приемът в хотела за котки става след предварителна резервация нателефона н КЛИНИКАТА тел: 0888 870 055. В хотела се настаняват здрави животни – редовно обезпаразитявани и ваксинирани. При постъпване се попълва декларация от стопанина за здравословното състояние на котето. Всяка коткка се настанява в собствена стая. Храним гостите на хотела със суха храна Purina Pro Plan.
Всяка котка има специфични нужди и свои вкусови предпочитания и за това да се избегне риска от храносмилателни проблеми при промяна в диетата, препоръчваме да донесете от нейната любима храна. За да се намали стреса от извеждането й от дома можете да донесете нейни неща – одеало, играчки, купички за храна.
Цената за 24 часа е 20 лв.

Наши Партньори