Д-р Мария Савова извърши офталмологичните прегледи на 5 лъва

Д-р Мария Савова извърши офталмологичните прегледи на 5те лъва от зоопарка в Разград, където на 23.11.2017, международен екип от Фондация 4 лапи (Нидерландия, Австрия и България) проведе акция за да помогне на тези животни.

При прегледа, д-р Савова констатира проблем при възрастната лъвица Рая – тя има липса на зрение с дясното око, дължащо се на катаракта (помътняване на лещата). При нея има показания да бъде направена операция и да й се възстанови зрението.

Благодарности на Фондация 4 лапи за поредната успешна акция за спасяване на тези прекрасни животни и намирането на по-добро място за живеене на тези големи котки! 

Апнея при царевичен смок

Албино е царевичен смок /Pantherophis guttatus/. Този вид неотровни змии е широко разпространен в Централна и Северна Америка. Със своя благ характер и атрактивни окраски, царевичните смокове са идеални за отглеждане в домашни условия. На размери достигат до 1,2-1,8 м, като  рядко надвишават 1,7м и 900 гр. Средната продължителност на живот е 15-20 години. Оптимални температурни граници за отглеждане в терариум: дневни 27°-30°С, нощни 23°С. За осигуряване на необходимата влажност е достатъчна купа с вода, поставена под нагряващата лампа.

Албино държи устата си отворена през повечето време – апнея. Свързано е с невъзможност за поемане на въздух през ноздрите, които в неговия случай са запушени. Смока е в това положение от повече от 1 година. Въпреки апнеята, Албино се храни редовно и няма други клинични признаци.

Причини за респираторни заболявания при змиите най-често са: ниска температура, повишена влажност, пренаселеност, стрес.

Двумесечен померан, закусил с метално копче

Malkiqt-MaxiВ клиниката бе приет малкият Макси – двумесечен померан, закусил с метално копче. Беше изпратен от колеги за терапевтична ендоскопия с цел нехирургично отстраняване на чуждото тяло. Макс беше с признаци на чести повръщания и липса на апетит.
След клиничния преглед на малкият лакомник бе направена видеогастроскопия и чуждото тяло бе успешно отстранено. Минимално инвазивната процедура позволи бързо възстановяване, така Макси беше изписан на строга диета без никакви копчета. 

Проведе се ежегодният ветеринарномедицински преглед на мечки

На 15.07.2017г в Парка за танцуващи мечки край Белица се проведе ежегодният ветеринарномедицински преглед.

Немският зъболекар д-р Марк Лузе дойде за пореден път у нас, за да лекува зъбите на мецаните. Екип от ветеринарни лекари от България, Австрия и Германия, сред които декана на Факултета по ветеринарна медицина към Лесотехническия университет проф. Богдан Аминков и един от най-добрите очни лекари за животни не само у нас, но и на Балканите д-р Мария Савова, направи обстоен преглед с ехограф и рентген на мечките Боби, Мишо, Стефан, Сейда, Гошо и Светла. Сейда и Светла имат отслабено зрение и ще имат нужда от операция за отстраняване на перде – при Сейда на едното, а при Светла и на двете очи. Гошо също е с много влошено зрение, но там лекарите не дават надежда за подобрение ако бъде направена операция.