Клинична онкология

CANCER, или голямото С, е една от най-страшните думи, които могат да бъдат изказани във всяко медицинско заведение.
Днес почти няма семейство, което да не е било засегнато от този феномен по един или друг начин. Статистиката показва, че едно от четири кучета или едно от три котета ще бъдат засегнати от онкологично заболяване. Всеки лекар е на мнение, че е необходимо да използваме нови методи и средства за диагностика и лечение на този тип заболявания.
Въпреки огромните предизвикателства, с които се сблъсква човечеството ежедневно, прогреса в борбата с онкологичните заболявания е неоспорим. С развитието на нанотехнологиите ние сме изключително близо до съвсем нова епоха в медицината. Преди 5-10 години използването на таргетна терапия във ветеринарната медицина бе само мечта. Днес ветеринарните лекари разполагат с медикаменти, които атакуват едни от най-агресивните форми на различни ракови заболявания.
Съвсем скоро няколко продукта за имунотерапия за ветеринарни цели бяха лицензирани в САЩ. Борбата за удължаване живота на нашите пациенти с лимфома и други онкологични заболявания датира от 70-те години на миналият век. Днес по време на форуми и специализирани обучения в областта на клиничната ветеринарна онкология се споменават тенденции дори за евентуално излекуване на подобни пациенти.

Макар и добрите перспективи, които ни очакват, много от нашите пациенти имат нужда от помощ точно в този момент. Ветеринарна клиника НОВА разполага с екип от лекари, които поставят на първо място пациента и доброто отношение към стопаните. Ние разбираме, че колаборацията между различните секции в нашата практика е есенциален момент за получаване на максимални резултати. Тук вие и вашите домашни любимци ще получите необходимия комфорт, внимание и отговори на всички въпроси, които ви вълнуват. Ние знаем, че високият професионализъм и човешкото отношение са в основата на успеха.
Тук няма да почувствате напрежение за вземане на и без това изключително трудни решения. Нашата философия се заключава до възможността да намерим оптималният вариант за диагностика, терапия или за прилагане на палиативни грижи за вашият домашен любимец.

Един от най-големите перипетии, които изпитваме ежедневно във всяка онкологична практика, е дискусията относно химиотерапия.
След близо половин век на активно използване на химиотерапевтици във ветеринарната медицина, смеем да твърдим, че има добре установени познания и стандарти за евентуалните резултати и последици от подобни интервенции.
Тук искаме да подчертаем, че в повечето случаи ние използваме консервативни или палиативни дози на химиотерапия. Поради тази причина страничните ефекти, които се илюстрират неволно в нашето съзнание от филми или личен сблъсък с хора, преминали агресивна химиотерапия, са по-скоро далеч от реалността.
Във ветеринарната онкология се използват изключително консервативни химиотерапевтични протоколи. Нашите пациенти не изпитват загуба на косменна покривка, тежки стомашно-чревни проблеми или безкрайни периоди на хоспитализация.
Химиотерапевтичните протоколи се заключават в единични посещения във ветеринарната клиника, получаване на кръвна проба посредством метод, свързан с ниско ниво на стрес. Повечето медикаменти се прилагат посредством интравенозен катетър в рамките на няколко минути. При добро стечение на обстоятелствата, за по малко от час на седмица вашият домашен любимец ще получи терапията, която му е необходима и ще се върне отново към своите рутинни занимания. В зоната на рецепция е почти невъзможно да различиш пациентите, чакащи за поредният курс на химиотерапия от тези, които изчакват своят ред за годишен профилактичен преглед.
В случай, че имате въпроси, нашият екип е винаги готов да се отзове, за да се опитаме заедно да намерим отговорите им. Ние сме тук, за да дискутираме или да дадем второ мнение за конкретен случай. Подобна практика се установява като традиция в развитите страни, защо да не използваме положителния опит на нашите колеги?