Вътрешни болести

Подхождайте с внимание към своите любимци. Обръщайте внимание на профилактиката – при животните редовният преглед при лекар има не по-малко значение отколкото при хората. Здравото животно трябва да бъде преглеждано от ветеринаринарен лекар поне един път в годината, да му бъде направена планова профилактика и ваксинация. Наблюдавайте питомците си, те разчитат само на Вашия разказ пред лекаря, тогава, когато са неразположени, когато нещо ги боли. Единствено от Вас зависи тяхното здраве и качеството на живот. И от нас – а ние сме готови да помогнем с любов и знания.

ВЪТРЕШНИ БОЛЕСТИ ПРИ ДОМАШНИТЕ ЖИВОТНИ

Когато говорим за вътрешни болести при домашните животни, трябва да отбележим един много съществен факт – природата не ги е пощадила и те, в една или друга степен, страдат от всички болести, срещани при хората – Болести на сърдечно-съдовата система (порок на сърцето, разширено сърце, асцит, инсулт и т.н.), Болести на дихателната система (бронхит, плеврит, белодробен емфизем и т.н.), Болести на отделителната система (цистит, бъбречно-каменна болест, бъбречни кисти и др.), Болести на репродуктивната система (яйчникови кисти, туморни образувания на млечнта жлеза , следродилни усложнения, пиометра, вагинити, простатити и т.н.), Болести на нервната система (епилепсия, дископатия и др.), Болести на храносмилателната система и на ендокринната система, и на опорно-двигателния апарат. Именно тук идва голямата, значимата роля на стопанина, който е поел грижата за домашния си любимец. Той трябва да е онзи, който ще следи за състоянието на любимеца си, ще следи за отклоненията, дори и незначителни, в състоянието и поведението му. Симптомите, които ще сподели спопанинът пред лекаря са от решаващо значение за правилното и бързо диагностициране, за предприетите мерки и лечение, за преодоляване на страданието. Независимо от характера на заболяването – инфекциозно, акутно или хронично – човекът е онзи, който може и трябва да предприеме контрола върху здравето на домашното животно, независимо дали става въпрос за профилактика, изследване, спешна лечебна намеса на лекар или поддържаща терапия.

Вашето първо запознанство с клиниката започва с прегледа на терапевта – лекуващия лекар на Вашия питомец. Ако той се е разболял този лекар ще  извърши преглед, ще направи оценка на състоянието, ще предприеме и анализира необходимите лабораторни и други диагностични изследвания, в крайна сметка ще назначи нужното лечение. При необходимост лекарят-терапевт ще предприеме консултация с тясно профилиран специалист: хирург-ортопед, кардиолог, офталмолог, дерматолог и т.н.

За да не се стресират животните опитните специалисти на клиниката използват ефективни обезболяващи методи при провеждане на процедурите за изследване, а при по-болезнени процедури може да се ползва и пълна упойка. На разположение на специалистите в нашата клиника има значителен арсенал от инструментални и лабораторни методи за диагностика, позволяващи за кратко време да се получат резултати от изследванията, да се постави диагноза, да се избере метод за лечение.

Ветеринарната медицина в днешно време предлага експресни тестове за диагностициране на инфекциозните заболявания, както съвременни и практически безопасни неинвазивни процедури за диагностика на сериозни заболявания – ехография, рентгенография, електрокардиография и т.н. В случай, че животното се намира в състояние, изискващо спешна помощ, то клиниката разполага с всичко необходимо – специалисти, оборудване, медикаменти – за провеждане на екстрена хирургическа намеса. Ако е необходим постоянен контрол на състоянието и/или  провеждане на интензивна терапия в постоперативния период на Вашия любимец се предлага денонощен стационар. Ако здравословното състояние на Вашия питомец изисква продължителни лечебни манипулации, примерно поставяне на системи, по всяко време може да се възползвате от услугите на стационара.