Вътрешни болести

Подхождайте с внимание към своите любимци. Обръщайте внимание на профилактиката – при животните редовният преглед при лекар има не по-малко значение отколкото при хората. Здравото животно трябва да бъде преглеждано от ветеринаринарен лекар поне един път в годината, да му бъде направена планова профилактика и ваксинация. Наблюдавайте питомците си, те разчитат само на Вашия разказ пред лекаря, тогава, когато са неразположени, когато нещо ги боли. Единствено от Вас зависи тяхното здраве и качеството на живот. И от нас – а ние сме готови да помогнем с любов и знания.

ВЪТРЕШНИ БОЛЕСТИ ПРИ ДОМАШНИТЕ ЖИВОТНИ

Когато говорим за вътрешни болести при домашните животни, трябва да отбележим един много съществен факт – природата не ги е пощадила и те, в една или друга степен, страдат от всички болести, срещани при хората – Болести на сърдечно-съдовата система (порок на сърцето, разширено сърце, асцит, инсулт и т.н.), Болести на дихателната система (бронхит, плеврит, белодробен емфизем и т.н.), Болести на отделителната система (цистит, бъбречно-каменна болест, бъбречни кисти и др.), Болести на репродуктивната система (яйчникови кисти, туморни образувания на млечнта жлеза , следродилни усложнения, пиометра, вагинити, простатити и т.н.), Болести на нервната система (епилепсия, дископатия и др.), Болести на храносмилателната система и на ендокринната система, и на опорно-двигателния апарат. Именно тук идва голямата, значимата роля на стопанина, който е поел грижата за домашния си любимец. Той трябва да е онзи, който ще следи за състоянието на любимеца си, ще следи за отклоненията, дори и незначителни, в състоянието и поведението му. Симптомите, които ще сподели спопанинът пред лекаря са от решаващо значение за правилното и бързо диагностициране, за предприетите мерки и лечение, за преодоляване на страданието. Независимо от характера на заболяването – инфекциозно, акутно или хронично – човекът е онзи, който може и трябва да предприеме контрола върху здравето на домашното животно, независимо дали става въпрос за профилактика, изследване, спешна лечебна намеса на лекар или поддържаща терапия.

Вашето първо запознанство с клиниката започва с прегледа на терапевта – лекуващия лекар на Вашия питомец. Ако той се е разболял този лекар ще  извърши преглед, ще направи оценка на състоянието, ще предприеме и анализира необходимите лабораторни и други диагностични изследвания, в крайна сметка ще назначи нужното лечение. При необходимост лекарят-терапевт ще предприеме консултация с тясно профилиран специалист: хирург-ортопед, кардиолог, офталмолог, дерматолог и т.н.

За да не се стресират животните опитните специалисти на клиниката използват ефективни обезболяващи методи при провеждане на процедурите за изследване, а при по-болезнени процедури може да се ползва и пълна упойка. На разположение на специалистите в нашата клиника има значителен арсенал от инструментални и лабораторни методи за диагностика, позволяващи за кратко време да се получат резултати от изследванията, да се постави диагноза, да се избере метод за лечение.

Ветеринарната медицина в днешно време предлага експресни тестове за диагностициране на инфекциозните заболявания, както съвременни и практически безопасни неинвазивни процедури за диагностика на сериозни заболявания – ехография, рентгенография, електрокардиография и т.н. В случай, че животното се намира в състояние, изискващо спешна помощ, то клиниката разполага с всичко необходимо – специалисти, оборудване, медикаменти – за провеждане на екстрена хирургическа намеса.