Кардиология

Сърдечно-съдовите заболявания при домашните любимци са част от ежедневието на всеки ветеринарен лекар.
Поради фактът, че кардиологични проблеми могат да се наблюдават както при млади така и при възрастни домашни любимци, ние като ветеринарни лекари сме задължени редовно да следим за признаци свързани с подобни заболявания.
Извършването на обстоен преглед е важен аспект както по време на визитите за годишна профилактика, така също и преди извършването на планирани или спешни анестезиологични процедури.
Не бива да забравяме фактът, че отделни породи кучета и котки са предразполжени към конкретни сърдечно – съдови заболявания. За представителите на такива породи е напълно реално да се извършват профилактични кардиологични прегледи, които са неинвазивни и нестресиращи за домашните любимци. В случай на наличие на признаци за конкретни заболяване, ние можем да направим препоръки за адекватен контрол на даденият проблем.
Измерването на кръвно налягане е рутинна процедура в хуманната медица, но за съжаление е крайно неглежирана такава в сферата на ветеринарната. Следвайки световните препоръки на водещи ветеринарни специалисти и организации, ние считаме, че тази процедура трябва да е част от профилактичният план на всеки наш пациент над 5 годишна възраст за кучета и над 7 годишна възраст за котки.
Рентгенография на гръдн кош, електрокардиография и ехокардиография са напълно достъпни методи за диагностика и проследяване на пациенти със сърдечно-съдови заболявания. Днес като част от световното ветеринарно общество ние имаме уникалният шанс да се докоснем до опита на водещи специалисти посредством различни практични и теоретични курсове. По този начин много повече лекари получават знание и квалификация за използване на съвременни методи и средства за диагностика и лечение на пациенти със сърдечно съдови заболявания.
В последните няколко години в България се наблюдава негативна тенденция към повишаване честотата на диагностицирани случаи с дирофилариоза (сърдечни глисти). Това е паразитно заболяване, което е предотвратимо при редовна и адекватна профилактика. От друга страна ако такава превенция не е предприета навреме, рискът от заразяване е изключително висок. В случай на доказано заболяване, ние можем да предложим специфично лечение. Това лечение за съжаление е скъпо и не съвсем без странични ефекти. Нашата цел като лекари е да използваме всички възможни методи и средства за да запазим здравето на нашите пациенти и профилактиката е едно най-силното ни „оръжия”.