Лаборатория

Извършват се бързи тестове за следните инфекциозни заболявания:

  • тест за парвовироза
  • тест за гана
  • тест за коронавирусна инфекция
  • тест за гиардия
  • тест за бруцелоза
  • тест 4DX Heartworm ( за трансмисивни заболявания, пренасяни от комари и кърлежи) – Дирофилария, Лаймска болест, Ерлихиоза, Анаплазмоза
  • тест за котешки имунодефицитен вирус
  • тест за котешка левкемия
  • тест за панлевкопения
  • тест за проследяване на създадения постваксинален имунитет срещу гана и парвовироза

Във Ветеринарна клиника Нова могат да бъдат извършени редица изследвания за диагностика на инфекциозни и неинфекциозни заболявания.

Нашата лаборатория е оборудвана с техника за извършването на пълен кръвен анализ, изследване на урина, изследване на секрети и извършване на микроскопско цитологично изследване. Поставянето на правилна диагноза е от решаващо значение за ефективността на лечението и изхода от заболяването.

При нас се правят хормонални тестове: за установяване на проблеми с щитовидната жлеза (тироидни хормони- T4, TSH, T3), нива на кортизол (при синдром на Къшинг), женски и мъжки полови хормони, изследване на кръвна захар и контрол на Диабетно болни пациенти.
Преоперативните кръвни панели, които се пускат преди всяка оперативна интервенция при нас, ни дава информация за състоянието на отделните органи, нивото на хидратация и наличието на анемия. Това ни позволяват да преценим риска от анестезията, както и да изберем най-подходящата анестезиологична схема за конкретния пациент.

Кръвният анализ включва пълна кръвна картина и биохимичен анализ на чернодробни ензими, бъбречни показатели, панкреас, адренални жлези, мускули, кости, водно-солеви обмен и баланс на микроелементите (калций, фосфор, калий, натрий и др.). Това изследване е показател за изменения свързани с настъпващо или развиващо се заболяване. Посредством данните от кръвните изследвания можем да заподозрем заболяване, което все още не е довело до клинични прояви. По този начин лечението в най-ранните етапи от развитието му ще има до 50% по-голяма успеваемост.

Изседването на урина е необходимо в случаите, когато има данни за инфекция на уринарните пътища и пикочен мехур. Уролитиазата е често срещано заболявне. Образуването на камъни в бъбреците или пикочен мехур лесно може да се диагностицира чрез такова изследване.
Фекалното изследване най-често служи за диагностицирането на паразитно заболяване. Често тези паразити са общи за животните и човека. Правилното определяне на причинителя и степента на инвазия за много важни за правилната терапия. Така предпазвате и себе си от опасността за заразяване.

Цитологичното изследване може да даде повече информация за произхода на клетките на места с изменена структура (кожни образувания, нарушена космена покривка, нарушена структура на кожата). Изследват се също различни видове секрети, за да бъде уставен източника на инфекцията – ушен секрет, очен секрет, секрети от половите ограни и др.

Работим в тясно сътрудничество с лаборатория Laboklin в Германия и Histovet в Румъния.