Образна диагностика

За извършване на изследването е необходимо забръсване на коремната област, след което се прилага контактен гел, който подпомага преминаването на ултразвуковите вълни. Пациентът лежи по гръб, но с оглед оптимизиране на изследването, то може да се проведе в изправено или странично легнало положение.

Eхографията (ултразвук)

е съвременен метод за диагностика на множество заболявания. Използва се специализирана техника – ехограф, като се използва свойството на ултразвуковите вълни да се отразяват от различните по плътност тъкани, като дава триизмерна оценка на органите. По този начин могат да се идентифицират промени във формата, размера, плътността, с труктурата и позицията на дадения орган.

Този метод на изследване е напълно безопасен и безболезнен за Вашия домашен любимец!

Ехографското изследване има изключителношироко поле на приложение, като съчетава висока диагностична стойност и отлична търпимост от страна на пациента.Процедурата е абсолютно безвредна.

Прилага се за оглед и диагностика на:

  • Полова система – яйчници, матка, тестиси (при крипторхизъм), простатна жлеза;
  • Диагностициране и проследяване на бременност;
  • Отделителна система – пикочен мехур, уретра, уретери, бъбреци, неоплазии;
  • Ендокринна система – панкреас, надбъбречни жлези, щитовидна жлеза;
  • Храносмилателна система – стомах, тънки и дебели черва, черен дроб, жлъчни пътища и жлъчен мехур;
  • Кардиология (ехокардиография);
  • Съдова диагностика;
  • Сухожилия и стави в ортопедията и др.
  • Рентгенографията заема по-голяма част от диагностичните медицински изображения, генерирани във ветеринарната практика, заедно с други образни методи, като ехография, CT, MRI т.н. Рентгенографията осигурява голямо количество информация от неинвазивен характер. Въпреки че самата радиография е безболезнена, седация често е желателно да се приложи, за да намали тревожността и стреса, свързан с процедурата за придобиване на добри диагностични изследвания с минимални повторения, и за контролиране на болката, свързана с манипулиране на животни, като например с фрактури и артрит.

Рентгенографията е отправна точка за диагностициране или скрининг на редица заболявания. Тя е неинвазивна, сравнително безопасна. С добавяне на компютрите цифровата рентгенография се превърна в ефективен, рентабилен и дори по-безопасен метод за създаване на диагностични изображения. Поради тази причина, ние във Ветеринарна клиника “NOVA” се стремим към усъвършенстване, не само на нас, но и на нашата техника и ДИГИТАЛИЗИРАХМЕ рентгеновият си апарат, с което увеличихме качеството на снимките, но и намалихме времето за тяхното получаване.
Ехокардиография – златен стандарт в диагностиката на сърдечните заболявания. Във Ветеринарна клиника “NOVA” извършваме Кардиологични прегледи, които включват ехокардиография от ветеринарен лекар – кардиолог , след предварително записан час и прегледа е с продължителност около 1 час.

Екипът на Ветеринарна клиника “NOVA” приема и реферирани пациенти (след записване на час и предоставяне на направления с описание на изследванията, от които се нуждаят!)