Образна диагностика

За извършване на изследването е необходимо забръсване на коремната област, след което се прилага контактен гел, който подпомага преминаването на ултразвуковите вълни. Пациентът лежи по гръб, но с оглед оптимизиране на изследването, то може да се проведе в изправено или странично легнало положение.

Eхографията (ултразвук)

е съвременен метод за диагностика на множество заболявания. Използва се специализирана техника – ехограф, като се иползва свойството на ултразвуковите вълни да се отразяват от различните по плътност тъкани, като дава триизмерна оценка на органите. По този начин могат да се идентифицират промени във формата, размера, плътността, с труктурата и позицията на дадения орган.

Този метод на изследване е напълно безопасен и безболезнен за Вашия домашен любимец!

Ехографското изследване има изключителношироко поле на приложение, като съчетава висока диагностична стойност и отлична търпимост от страна на пациента.Процедурата е абсолютно безвредна.

Прилага се за оглед и диагностика на:

  • Полова система – яйчници, матка, тестиси (при крипторхизъм), простатна жлеза;
  • Диагностициране и проследяване на бременност;
  • Отделителна система – пикочен мехур, уретра, уретери, бъбреци, неоплазии;
  • Ендокринна система – панкреас, надбъбречни жлези, щитовидна жлеза;
  • Храносмилателна система – стомах, тънки и дебели черва, черен дроб, жлъчни пътища и жлъчен мехур;
  • Кардиология (ехокардиография);
  • Съдова диагностика;
  • Сухожилия и стави в ортопедията и др.
  • Рентгенографията заема по-голяма част от диагностичните медицински изображения, генерирани във ветеринарната практика, заедно с други образни методи, като ехография, CT, MRI т.н. Рентгенографията осигурява голямо количество информация от неинвазивен характер. Въпреки че самата радиография е безболезнена, седация често е желателно да се приложи, за да намали тревожността и стреса, свързан с процедурата за придобиване на добри диагностични изследвания с минимални повторения, и за контролиране на болката, свързана с манипулиране на животни, като например с фрактури и артрит.

Ние от ветеринарна клиника ,,НОВА’’ предлагаме на нашите клиенти високо специализирана апаратура за копютърна радиография (CR). Тази апаратура осигурява много добра образна диагностика на нашите пациенти и увеличава значитлно поставянето на точните диагнози, позволява съхраняването на голямо количество информация за изследваните пациенти и най-важното, благодарение на специализирания ветеринарен софтуеър специалистите в клиниката могат да определят с голяма точност всички патологии, да създават предоперативни планове и да коригират неточности в образа.

Екипът на ветеринарна клиника ,,НОВА’’ с радост ще работи с всички колеги, които биха искали да реферират пациентите си при нас, като ние обещаваме да спазим коректно и профисионално отношение, с които се отличава практиката ни.