Онкология

CANCER, или голямото С, е една от най- страшните думи, които могат да бъдат изказани във всяко медицинско заведение.
Хирургията често е предпочитаният вариант за локален контрол на рака. Успешното премахване на локализиран рак може да бъде един от най-добрите подходи за лечение на пациенти с неоплазия и да им се осигури подобрено качество на живот.
Препоръчва се на всеки пациент със съмнение за онкологично заболяване да се вземе проба за излседване ( биопсия – хирургична или тънкоиглена), след което пробата да се изследва от специалисти патохистолози. След това се коментира резултатът и се взимат решения за последващи стъпки – хирургична терапия и/ или химиотерапия.
Всички домашни любимци, подложени на лечение за рак, се нуждаят от поддържаща грижа. Тези задачи включват даване на предписани лекарства, обучение за разпознаване на признаците на болка и осигуряване на храненето, което вашият домашен любимец изисква.
Програмите за лечение на рак включват лекарства по различни причини. Ако животното е подложено на химиотерапия, ще има предписани лекарства за унищожаване на раковите клетки. Ако е включена хирургия, обикновено се предписват болкоуспокояващи лекарства за контролиране на следоперативната болка. Ако самият рак причинява болка, също така ще бъдат осигурени лекарства за контрол на тази болка. Други възможни лекарства включват такива, които намаляват нежеланите ефекти на химиотерапията или лъчевата терапия.
Лекарствата, които облекчават болката, са известни като аналгетици. Вашият ветеринарен лекар може да предпише някои от основните типове болкоуспокояващи лекарства. Един тип е известен като нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС). Тези лекарства блокират производството на възпалителни молекули, които допринасят за болка и подуване. Кортикостероидите (например, кортизонът) са втори вид облекчаване на болката. Подобно на НСПВС, кортикостероидите са противовъзпалителни лекарства, които намаляват болката и позволяват на вашия домашен любимец да бъде по-комфортен. Въпреки това, необходимо е да се внимава при даването на стероиди, тъй като те могат да имат нежелани странични ефекти, когато се използват за продължителен период от време. Опиоидите са трети вид лекарства за рак. Опиоидите включват морфин и кодеин. Те се предписват, когато напреднал рак води до продължителна, силна болка. Други видове лекарства за болка, които могат да се използват, включват локални анестетици и алфа2 агонисти, въпреки че употребата на тези лекарства не е толкова разпространена, колкото използването на други болкоуспокояващи.
Животните с рак се нуждаят от диети, които са с ниско съдържание на въглехидрати и с високо съдържание на мазнини

Ако вашият домашен любимец е с диагноза рак, попитайте Вашия ветеринарен лекар за всички промени, които може да се наложи да направите в диетата на вашия домашен любимец. По време на разговора си попитайте за всички стимуланти на апетита и други лекарства, за да намалите страничните ефекти, като болка, която може да попречи на здравословното хранене. След като хранителната програма е разработена, може да се наложи да я адаптирате към индивидуалните харесвания и недостатъци на вашия домашен любимец. Целта е да се осигури на вашия домашен любимец храната, необходима за зареждането на нормалните функции на здравите органи и тъкани на животното.
Метаболитните промени, причинени от рак или лечение на рак, понякога продължават дълго, след като ракът е излекуван. В тези случаи трябва да осигурите най-подходящата диета след премахването или унищожаването на рака. Следвайте съветите на вашия ветеринарен лекар относно диетата, от която вашият домашен любимец се нуждае.

Грижата за крайно болно животно е емоционално трудна и отнемаща време отговорност. В повечето случаи животното ще загуби някои функции на тялото, което ще изисква от вас да осигурите повишено ниво на грижа. Собствениците, които решават да осигурят домашен уют на онкоболното си животно, трябва да се консултират с ветеринарен лекар, който има познания за домашния комфорт и може да предостави информация и подкрепа. По-специално, трябва да се разработи програма за удобство, да се следва и да се коригира, когато се променя състоянието на домашния любимец.
Една от основните цели на грижата за комфорта е контролът на болката. След като този въпрос бъде разгледан, може да се наложи да се обърне внимание и на други въпроси. Например, може да се наложи да преместите леглото на домашния любимец и да смените купичките за вода и храни, за да направите съня, храненето и пиенето по-лесни и по-малко болезнени. Членовете на семейството могат също така да реорганизират графика си, за да прекарват повече време с домашния любимец и да осигурят повече внимание, обич и любов. Тъй като посещенията при ветеринарния лекар често са стресиращи за домашен любимец, може да решите да намалите броя на тези посещения. Ако е така, може да се наложи да научите как да изпълнявате медицински задачи като инжектиране. Това са всички въпроси, които ще трябва да обсъдите с вашия ветеринарен лекар, когато вземате решение за осигуряване на домашен комфорт.
Този вид грижи ви позволява да се съсредоточите върху качеството на живот на вашия домашен любимец, вместо върху количеството живот. Безопасната, без стрес среда, с близките хора, помага на вашето животно да изживее живота си, докато вие и вашето семейство емоционално се адаптирате към терминалното заболяване на вашия домашен любимец и се подготвяте да се сбогувате.