Профилактика

Лекарите от ветеринарна клиника Нова препоръчват следните мерки за профилактика:

Ваксинация
В България ваксинираме кучето срещу следните вирусни заболявания: Гана, Инфекциозен хепатит, Парвовироза, Параинфуенца, Кучешка кашлица, Лептоспироза и Бяс. Ваксинирано на котките е срещу: Ринорахеит, Калицивирусна инфекция, Панлевкопения, Котешка левкемия, Хламидийна инфекция и Бяс. Законодателството в нашата страна задължава всеки стопанин да ваксинира животното си срещу бяс. Останали ваксини са по желание и с цел профилактика на изключително опасни вирусни инфекции. Кученцата и котенцата са получили имунитет от майките си, но той не е достатъчен, за да се преборят с тежките вирусни инфекции, които лесно достигат нашите мъничета. Лечението на пациент с толкова слаба имунна система много често е безуспешно. Нашата препоръка е да се вземат навременни мерки и да се ваксинират всички малки животни до изграждането на стабилен имунитет срещу тези заболявания.
След началните ваксинации (при кучето поне 3, при котките 2) е необходимо само веднъж годишно реимунизация за поддържане на тази защита срещу инфекциите.

Не подценявайте съветите ни за пълна карантина по време на ваксинирането на бебетата. Дори 1 секунда е достатъчна за заразяването с така опасните вируси. Оправданието, че само за малко е пуснато на поляната, да си поиграе, може да коства животът на Вашия любимец.

Почти всички собственици на кучета и котки знаят, че техните любимци могат да имат вътрешни паразити – глисти, тении и др., и затова използват редовно препарати за обезпаразитяване. Тези препарати обикновено са таблетки с комбинирано действие, унищожаващи едновременно кръгли червеи (глисти) и панделковидни червеи (тении).

От медицинска гледна точка най-правилно е всички малки кученца и котенца на възраст от 20 дни до 6 месеца да бъдат изследвани поне веднъж (а най-добре триктрано – с всяка ваксинация) за наличието на чревни паразити. Възрастните (над 1 година) кучета и котки трябва да се изследват веднъж годишно – най-удобно е това да е част от рутинния профилактичен преглед, съпътстващ годишната им ваксинация. Това изследване се състои от взимане на малко фекалии директно от животното (може и да се донесат от стопанина), смесването им със специален разтвор, който отделя яйцата на паразитите, и наблюдението на пробата под микроскоп. По този начин се установява дали кучето или котката имат паразити и се поставя точна диагноза – какъв вид са тези паразити и каква е степента на опаразитяването. Различните видове глисти и тении отделят ясно различими яйца, а броят на яйцата говори косвено за броя на паразитите и тежестта на заболяването.По време на развитието си от яйце до възрастен паразит, повечето глисти извършват миграция. Ако това се случва в организма на бремененна или кърмеща женска, ларвите заразяват малките кученца и котенца – трансплацентарно или чрез поетото майчино мляко. Затова не се заблуждавайте, че новото ви кученце или котенце, което още не е излизало навън и се е хранело само от майка си, е “чисто” от глисти.

Колко време минава, докато трае тази миграция?

Това зависи от вида на паразита, но най-кратък цикъл на развитие е 3-4 седмици, т.е. 1 месец.
Ето защо най-правилно е профилактичното обезпаразитяване да се извършва на всеки 30 дни. Само така можете да сте спокойни, че в нито един момент домашният Ви любимец не отделя яйца и следователно не е заплаха за Вас, а и за другите кучета и котки, с които контактува.
Преглеждането на изпражненията за глисти не означава, че животното е “чисто” – видимите с просто око възрастни форми си стоят здраво хванати в червата, а когато умрат, често биват разграждани от храносмилателните сокове. А възрастната ехинококова тения е твърде малка, за да бъде видяна с просто око.
Освен вътрешни паразити, нашите любимци се заразяват не рядко и с външни паразити. Това са бълхи, въшки, космояди и кърлежи.
Тези външни паразити освен щетите, които нанасят при своето паразитиране, могат да бъдат преносители и на много опасни заболявания.
Повечето стопаните знаят, че когато времето се затопли трябва да поставят някаква защита срещу външните паразити. Най-често се използват каишки, спот-он форми и някои пудри.

Как е правилно да се използват тези препарати?

През топлите месеци нашите любимци стават често гостоприемници на кърлежите. Лесно видими с просто око. Това е причината повечето стопани да смятат, че едиствено в този период от годината трябва да обезпаразитяват животното си. За съжаление целогодишно кучето и котката може да бъде нападната от бълхи, въшки и космояди. Тези паразити могат да се прехвърлят от животното върху човек.
Ако не обезпаразитявате редовно Вашия любимец, рискувате и здравето на всички във Вашето семейство.

Колко често е правилно да се обезпаразитява срещу външни паразити?

Спот-он формите (тези, които се накапват външно по кожата) се поставят всеки месец.
Противопаразитните каишки имат различен период на активност – от 3 до 8 месеца. Това зависи от производителя и е определящо за цената на продукта.
Пудрите са ефикасни на момента, но нямат репелентно действие и не защитават от последваща инвазия.