Профилактика

Лекарите във Ветеринарна клиника “NOVA” препоръчват следните мерки за профилактика:

Ваксинация
В България ваксинираме кучето срещу следните вирусни заболявания – Гана, Инфекциозен хепатит, Парвовироза, Параинфлуенца, Кучешка кашлица, Лептоспироза и Бяс.
Ваксинирането на котки е срещу: Ринотрахеит, Каливицирусна инфекция, Панлевкопения, Котешка левкемия, Хламидиина инфекция и Бяс.
ЗАКОНОДАТЕЛСТВОТО В НАШАТА СТРАНА ЗАДЪЛЖАВА ВСЕКИ СТОПАНИН ДА ВАКСИНИРА ЖИВОТНОТО СИ СРЕЩУ БЯС, ДА МУ ПОСТАВИ МИКРОЧИП И ДА МУ ИЗВАДИ ЕВРОПЕЙСКИ ПАСПОРТ.
Останалите ваксини са по желание на стопанина с цел профилактика на изключително опасни вирусни инфекции. Кученцата и котенцата са получили имунитет от майките си, но той не е достатучен, за да се преборят тежките вирусни инфекции, които лесно достигат нашите мъничета. Лечението на пациент с толкова слаба имунна система много често е безуспешно и скъпо. Нашата препоръка е да се вземат навременни мерки и да се ваксинират всички малки животни до изграждането на стабилен имунитет срещу тези заболявания.
Във Ветеринарна клиника “NOVA” предлагаме тестове Vaccicheck за определяне на количеството на постваксинационните антитела при кучетата.
След началните ваксинации (при кучето поне 3, при котките 2) е необходимо само веднъж годишно реимунизация за поддържане на тази защита срещу инфекциите.

Не подценявайте съветите ни за пълна карантина по време на ваксинирането на бебетата. Дори 1 секунда е достатъчна за заразяването с така опасните вируси. Оправданието, че само за малко е пуснато на поляната, да си поиграе, може да коства животът на Вашия любимец.

Почти всички собственици на кучета и котки знаят, че техните любимци могат да имат вътрешни паразити – глисти, тении и др., и затова използват редовно препарати за обезпаразитяване. Тези препарати обикновено са таблетки с комбинирано действие, унищожаващи едновременно кръгли червеи (глисти) и панделковидни червеи (тении).

От медицинска гледна точка най-правилно е всички малки кученца и котенца на възраст от 20 дни до 6 месеца да бъдат изследвани поне веднъж (а най-добре триктрано – с всяка ваксинация) за наличието на чревни паразити. Възрастните (над 1 година) кучета и котки трябва да се изследват веднъж годишно – най-удобно е това да е част от рутинния профилактичен преглед, съпътстващ годишната им ваксинация. Това изследване се състои от взимане на малко фекалии директно от животното (може и да се донесат от стопанина), смесването им със специален разтвор, който отделя яйцата на паразитите, и наблюдението на пробата под микроскоп. По този начин се установява дали кучето или котката имат паразити и се поставя точна диагноза – какъв вид са тези паразити и каква е степента на опаразитяването. Различните видове глисти и тении отделят ясно различими яйца, а броят на яйцата говори косвено за броя на паразитите и тежестта на заболяването.По време на развитието си от яйце до възрастен паразит, повечето глисти извършват миграция. Ако това се случва в организма на бремененна или кърмеща женска, ларвите заразяват малките кученца и котенца – трансплацентарно или чрез поетото майчино мляко. Затова не се заблуждавайте, че новото ви кученце или котенце, което още не е излизало навън и се е хранело само от майка си, е “чисто” от глисти.

Колко време минава, докато трае тази миграция?

Това зависи от вида на паразита, но най-кратък цикъл на развитие е 3-4 седмици, т.е. 1 месец.
Ето защо най-правилно е профилактичното обезпаразитяване да се извършва на всеки 30 дни. Само така можете да сте спокойни, че в нито един момент домашният Ви любимец не отделя яйца и следователно не е заплаха за Вас, а и за другите кучета и котки, с които контактува.
Преглеждането на изпражненията за глисти не означава, че животното е “чисто” – видимите с просто око възрастни форми си стоят здраво хванати в червата, а когато умрат, често биват разграждани от храносмилателните сокове. А възрастната ехинококова тения е твърде малка, за да бъде видяна с просто око.
Освен вътрешни паразити, нашите любимци се заразяват не рядко и с външни паразити. Това са бълхи, въшки, космояди и кърлежи.
Тези външни паразити освен щетите, които нанасят при своето паразитиране, могат да бъдат преносители и на много опасни заболявания.
Повечето стопаните знаят, че когато времето се затопли трябва да поставят някаква защита срещу външните паразити. Най-често се използват каишки, спот-он форми и някои пудри.

Как е правилно да се използват тези препарати?

През топлите месеци нашите любимци стават често гостоприемници на кърлежите. Лесно видими с просто око. Това е причината повечето стопани да смятат, че едиствено в този период от годината трябва да обезпаразитяват животното си. За съжаление целогодишно кучето и котката може да бъде нападната от бълхи, въшки и космояди. Тези паразити могат да се прехвърлят от животното върху човек.
Ако не обезпаразитявате редовно Вашия любимец, рискувате и здравето на всички във Вашето семейство.

Колко често е правилно да се обезпаразитява срещу външни паразити?

Спот-он формите (тези, които се накапват външно по кожата) се поставят всеки месец.
Противопаразитните каишки имат различен период на активност – от 3 до 8 месеца. Това зависи от производителя и е определящо за цената на продукта.
Пудрите са ефикасни на момента, но нямат репелентно действие и не защитават от последваща инвазия.