Да,  категорично.  Вашият домашен любимец старее в много по-ускорен темп в сравнение с хората. Това означава, че имунната система на животното също старее много бързо. Така че, въпреки че имунитетът, осигурен чрез ваксини, може да продължи много години при хората, той не трае толкова дълго при нашите домашни любимци.
Много от болестите, за които ваксинираните домашни любимци са много инфекциозни и изключително сериозни (често фатални). Често за заразяването не е необходим директен контакт между животни. Заразяването с вируси и бактерии може да стане  от заразена трева, обувки, ръце и т.н. Можете лесно да внесете  такъв ммикроорганизъм у дома, при вашия домашен любимец и никога да не го знаете! Най-доброто лечение е превенцията чрез ваксини. Вашият ветеринарен лекар ще ви помогне да направите график за ваксинации за вашето конкретно домашно животно и неговите специфики, така че да се правят  само необходимите ваксини през подходях период.
Освен това цялостния преглед, който се прави по време на ваксинацията,  дава на ветеринарния лекар възможност да установи, ако има проблеми с вашия домашен любимец. Това е и идеалният момент да обсъдите всякакви опасения, които може да имате. Дори малки  промени, установени  при  ежегодния преглед, като загуба на тегло, променен апетит, намалено зрение  и заболяване на зъбите, могат да окажат дълбоко влияние върху живота на вашия домашен любимец.