beautiful young puppy italian mastiff cane corso ( 5 weeks )

Повечето ветеринарни лекари са привърженици на идеята болшинството от домашните любимци, които не са с цел развъждане да бъдат кастриране. Това произлиза от факта, че това е ефективен и морално отговорен подход за регулиране популацията на бездомните животни.

В допълнение, кастрацията, може да доведе до модификация в поведението на домашните любимци. Кастрираните пациенти са много по-спокойни и се адаптират по – лесно в среда където има други домашни любимци. С кастрацията свеждаме до минимум рискът от развитие  възпалителни и  онкологични заболявания на яйчниците, матката и тестисите.

Ранната кастрация при женските  куче и котка намалява рискът от развитие на тумори на млечната жлеза до минимум.

Подходящата възраст за кастрация е индивидуална особеност. За пример бихме посочели, че  средните и едрите породи кучета е добре да бъдат кастрирани след завършване периода на растеж.

По време на планирана анестезиологична процедура за кастрация могат да бъдат адресирани редица други проблеми като задържани зъби, корекция на херниални дефекти, рентгенографии за наследствени или придобити ортопедични проблеми.. При едрите кучета кастрацията е момент който може да се използва за извършване на пришиване на стомаха към коремната стена  gastropexia.Това е превантивен подход с намаляване на риска от превъртане на стомаха.